Info

Het festival is een unieke samenwerking tussen grote en kleine organisaties die zich bezighouden met burgerinitiatieven. We zijn voor deze eerste editie te gast in het Soesterkwartier in Amersfoort.

Waarom wil je hierbij zijn?

Omdat het een dag is waar doeners en denkers samenkomen, die net als jij een warm hart hebben voor hun gemeenschap. Een dag vol verdieping en reflectie met bijzondere gastsprekers en lokale helden. Waar je de beste experts vindt voor juridisch, financieel en ondernemend advies en de mooiste burgerinitiatieven ter inspiratie. Je kunt netwerken én je initiatief pitchen bij fondsen. En een dag vol vertier!

Over het festival

In alle delen van het land nemen enthousiaste burgers het heft in handen. Met ups en downs voeren zij een vaak radicaal plan uit om hun eigen toekomst en die van hun dorp of stad vorm te geven.

In de aanloop naar het festival maakt omroep Human zes tv-uitzendingen: ‘We doen het zelf wel’Vanaf zondag 5 februari 16.20 uur op NPO2 en op Human.nl. In zes dorpen en steden leven Anneloor van Heemstra en Susan Koenen mee met mensen die zelf vorm geven aan hun gemeenschap. Ze staan aan de basis van een nieuwe doe-democratie, die niet afwacht, maar voorop loopt. Ze nemen verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid van hun dorp en stad.

De ‘Participatiesamenleving’
In 2013 introduceerde Koning Willem Alexander in de troonrede de ‘participatiesamenleving’. Was het een mooi woord voor kille bezuinigingen, of had het kabinet de tijdgeest goed aangevoeld? Het kabinet is geen uitvinder geweest van de ‘energieke samenleving’, die de laatste 10 jaar overal in Nederland én in de wereld is ontstaan. Lokaal triomferen duizenden collectieven, die zich bekommeren om zorg, sociale zekerheid, duurzaamheid, gemeenschapszin, onderwijs, en meer.

Een stille revolutie
Er zijn al meer dan 500 lokale energiecoöperaties, een dito aantal zorg-coöperaties en talloze stadstuinen en bewonersbedrijven en elke dag komen er nieuwe bij! In de luwte van het soms wel erg luidruchtige (en cynische) gekrakeel in Den Haag is een stille revolutie gaande van constructieve doeners met gemeenschapszin. Opvallend is dat zij zichzelf niet zien als tegenstanders, maar als voorstanders. En dat zij zich niet afhankelijk maken van de overheid, maar het voortouw nemen en samenwerking zoeken.

Brede burgerbeweging
Zo is een brede burgerbeweging ontstaan, die lokaal is geworteld, maar landelijk en zelfs internationaal zorgt voor een samenleving in verandering. Waar saamhorigheid en gemeenschapszin een nieuwe inhoud geven aan oude economische en democratische modellen. Waar mensen niet langer hun individualisme (bot)vieren, maar de gemeenschap waar ze bij horen.

Het touwtje uit de brievenbus
Met zijn pleidooi in DWDD heeft Jan Terlouw een snaar geraakt, die de actieve burger moed gaf. ‘Het touwtje uit de brievenbus’ is een treffende metafoor voor de gemeenschapszin en de wil tot samenwerken, die op lokaal niveau in vele nieuwe vormen gestalte krijgt. Het is interessant om zijn metafoor te zien in het licht van een samenleving, die in dorpen en steden door actieve burgers wordt heruitgevonden. Een logische volgende stap op de individualisering, die ons bevrijde van knellende banden, maar ons ook loszong van onze gemeenschap.

Een festival voor hand, hoofd en hart
Burgerinitiatieven zijn geen incidenten, maar een serieus alternatief voor het oplossen van lokale problemen. Er is een kritische massa ontstaan die alsmaar verder groeit en de samenleving kantelt. Het We doen het zelf wel Festival is dé gelegenheid dit kantelpunt op inspirerende wijze zichtbaar te maken!

Met lokale helden die je hart verwarmen. Met verrassende denkers en inspirerende doeners die je geest prikkelen. En met praktische workshops, speed-dates en expertmeetings, die je handen laten wapperen.

Tijden & catering

Aanvang festival
De deuren van de Rijtuigenloods gaan om 10.00 uur open. Het officiële programma begint rond 11.00 uur, maar voor die tijd kun je al rondkijken op de markt. De laatste programmaonderdelen starten om 17.00 uur en daarna is er nog een gezellige borrel om na te praten.

Hapjes en drankjes
Bij de toegang krijg je alvast drie consumptiemuntjes, die je kunt besteden zoals je zelf wilt. Je kunt de hele dag terecht bij de bar voor een lekker broodje, iets zoets, een kopje koffie of een ander drankje. Ben je door je muntjes heen, dan moet je zelf even afrekenen.

Inschrijven workshops

Inschrijven voor de workshops doe je via de Netwerkapp! Daarin staat het hele programma met alle workshops en alle tijden, zodat je niets hoeft te missen. Installeer de Netwerkapp op je telefoon en/of tablet via de Appstore, Googleplay of Windows Phone Store.

 

Schrijf je snel in!
Met de code WDHZW17 kun je het hele festivalprogramma bekijken, de workshops inplannen en je inschrijven. In de app zie je ook meteen alle andere deelnemers van het festival. Handig voor het netwerken!

Locatie

We Doen Het Zelf Wel Festival!
Piet Mondriaanplein 61
Amersfoort
Nederland
Routebeschrijving

De Rijtuigenloods bevindt zich op 5 minuten lopen van Amersfoort Centraal Station op het terrein ‘de Wagenwerkplaats’. Met de auto is deze evenementenlocatie uitstekend bereikbaar via uitvalswegen A28 en A1. Wie De Rijtuigenloods met de auto bezoekt kan gratis parkeren op eigen terrein. Er zijn laadpalen aanwezig voor elektrische auto’s.

BEZOEKADRES
Terrein ‘De Wagenwerkplaats’
Piet Mondriaanplein 61
3812 GZ Amersfoort

Download de routebeschrijving