Nieuws

Eerste editie ‘We doen het zelf wel’ Festival uitverkocht

Eerste editie ‘We doen het zelf wel’ Festival uitverkocht

Het is een zonnige zaterdag in maart als de eerste editie van het ‘We doen het zelf wel’ Festival plaatsvindt. De Rijtuigenloods in Amersfoort loopt gestaag vol met actieve burgers van divers pluimage en uit heel Nederland. Van vrijwilliger tot ambtenaar, van initiatiefnemer tot hoogleraar: allemaal zijn ze nieuwsgierig wat het festival hen te bieden heeft. De ruim 1000 bezoekers zijn enthousiast: met een combinatie van actie en inhoud, trapt het festival de tijdgeest op de staart.

Jan Terlouw opent de dag met een indringend pleidooi voor actief burgerschap en gemeenschapszin: “De politiek moet hierin een voortrekkersrol nemen, maar de bevolking moet mee. De uitdaging is om daarbij niet uit elkaar te groeien maar oog te houden voor de mooie dingen die gebeuren als burgers zélf dingen voor elkaar krijgen”, aldus de oud-politicus en schrijver.

Andere gastsprekers zijn Marjan Minnesma, Arjo Klamer, Gabriël van den Brink en vele anderen. Zij spraken elkaar in een talkshow onder leiding van Natasja van den Berg, expert op het gebied van burgerinitiatieven. Met elkaar keken zij vooruit naar een nieuwe samenleving waar burgers het voortouw nemen.

Het was niet alleen een festival om te luisteren want álle workshops waren volgeboekt. Van crowdfunding tot storytelling, van burgerbegroting tot conflicthantering: er was ruim de gelegenheid om alle kennishonger te stillen. Ook de inspirerende talks van ‘lokale helden’, zoals Erna Smeekens van de Vrije Uitloop en Monique Vissers van Ecodorp Boekel waren een groot succes.

Daarnaast vond de uitreiking van Kern met Pit plaats, de leefbaarheidswedstrijd van KNHM. Voorzitter Annemarie Jorritsma overhandigde een cheque ter waarde van 3.000 euro aan het Gelderse project ‘Mach Mit!’, een burgerinitiatief dat jonge kinderen in de grensstreek Duits leert spreken.

Donatie op locatie
Het festival beleefde verder een primeur: het VSBfonds gaf voor het eerst ‘live’ geld weg tijdens Donatie op locatie. Ruim veertig initiatieven stuurden een plan in, waarna 12 initiatieven hun idee mochten toelichten op het festival zelf. Tien van deze aanvragen zijn gehonoreerd door VSBfonds.

Samenwerking
Het festival is een samenwerking tussen verschillende grote en kleine organisaties die zich bezighouden met burgerinitiatieven. Met een aantal van deze organisaties is de Stichting We doen het zelf wel Festival opgericht, om het festival een duurzame en inhoudelijke basis te geven. De hoofdpartners zijn Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), Stichting DOEN, Fonds 1818, VSBfonds, Fonds Sluytermanvanloo en RCOAK. Human is mediapartner van het festival.

Compilatie festival zaterdag 15 april op NPO2
Omroep Human maakt een tv-programma met de hoogtepunten van het festival. Dit wordt een hartverwarmend programma over mensen die het zelf én samen doen. Deze uitzending is zaterdag 15 april 2017 om 13.45 uur op NPO 2 te zien.

    Deel: